HomeFotoserviceMonitor kalibreren? Doe je zo!
Fotoservice

Hoe kalibreer ik mijn beeldscherm?

Bewerk je vaak foto’s voor print? Dan is het verstandig om het beeldscherm te kalibreren. Beeldschermen die niet zijn gekalibreerd geven het risico dat de kleurweergave op print uiteindelijk niet geheel klopt. En dat zou zonde zijn.

Een precieze afdruk realiseer je door goed kleurmanagement. Een goed kalibratieproces en de nodige herkalibraties zijn hier onderdeel van.

Waarom moet ik het beeldscherm kalibreren

Een scherm doet niets meer dan het weergeven van kleurinformatie dat verstopt zit in de beschikbare pixels. Iedere pixel is opgebouwd uit drie kleuren: rood, groen en blauw. Daar komt de afkorting ‘RGB’ vandaan.

Wat je wilt beoordelen aan de foto op het beeldscherm is het contrast, de helderheid en kleur. Het beeldscherm moet dan ook wel echt goed ingesteld zijn wil je een realistische beoordeling maken. Monitoren vers uit de fabriek worden niet standaard gekalibreerd.

Daarbij worden beeldschermen met de tijd ook iets minder. Het contrast, helderheid en kleur veranderden hierdoor. Echter gaat dit zo geleidelijk dat wij er niet snel iets van zullen merken. Toch kan dit een foto dermate beïnvloeden in de afdruk dat het niet meer (precies) wordt zoals je dit had bedoeld.

Hoevaak moet ik het beeldscherm kalibreren

Het is aan te raden om een beeldscherm regelmatig te kalibreren. Voor frequente beeldbewerkers zou eenmaal per maand een herkalibratie afdoende zijn. Dan weet je zeker dat er geen afwijkingen in het scherm kunnen sluipen zonder dat je dit in de gaten hebt.

Het kalibratieproces kan een tijdje duren wanneer je dit voor de eerste keer uitvoert. Het herkalibreren gaat dan weer een stuk sneller.

Hoe kalibreer ik mijn beeldscherm

De meest betrouwbare optie is het scherm kalibreren met speciale soft- en hardware. De hardware bestaat uit een speciale meetcel. De meetcel maakt in combinatie met de software een kleurprofiel van het beeldscherm. Bekende merken welke hierin voorzien zijn X-Rite of DataColor.

Het kalibratieproces begint bij de software. Hierin geef je aan met welk beeldscherm je werkt, de gewenste kleurtemperatuur en hoe uitgebreid de kalibratie moet worden.

Wanneer de software is ingesteld zal het programma melden dat de meetcel op het scherm geplaatst moet worden. Vervolgens laat het scherm allerlei kleuren voorbijkomen. Het kalibreren is begonnen.

Na dit kalibratieproces wordt het kleurprofiel opgeslagen. Enkele software pakketten hebben de mogelijkheid om een ‘voor’ en ‘na’ situatie met elkaar te vergelijken. Op die wijze kun je het verschil én dus het belang inzien van een goed gekalibreerd beeldscherm.

Kleurmanagement

Het beeldscherm is als onderdeel van kleurmanagement van belang voor consistente en voorspelbare kleurweergave.

Kleurprofielen

Kleurmanagement

Geïnteresseerd of meer weten?

Vraag vrijblijvend een offerte aan, of neem direct contact met ons op.

De Marne 126a
8701 MC Bolsward
Contact

Offerte aanvragen

Service en bestelinformatie

Met ZWF kom je verder!

  • Hoogwaardige prints

  • Productie onder eigen dak

  • Fotoprints op maat!

  • Bedrukking op allerlei soorten materialen

Wij zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de snelle manier van werken en dat voor een goede prijs.

– Rein Feenstra Interieurarchtectuur

Waar anderen ophouden gaat ZWF door”  Fijne samenwerking met vakmensen.

– BigID

Voor ons bureau is kwaliteit belangrijk en ZWF levert dat. Het is prettig om met hen samen te werken omdat ze betrokken en betrouwbaar zijn en ons goed adviseren.

– Okkinga Communicatie

In 2018 heeft ZWF ons meegeholpen de museum in te richten. We hebben het als erg plezierig ervaren! ZWF is meedenkend, vriendelijk, vlot en levert vakwerk.

– Fries Landbouw Museum

De reclame bestickering van onze bestelauto’s & materieel ziet er altijd strak en tiptop uit bij ZWF!

– Nota Infra

ZWF heeft een wand op ons kantoor volledig laten bedekken met fotobehang. Een fijne samenwerking met ZWF: alles op tijd geleverd en door vakmannen gerealiseerd. We zijn dik tevreden!

– MHB

Wij hebben een prima samenwerking met ZWF: een bedrijf dat met ons meedenkt, met nieuwe ideeën komt en daarnaast zeer creatief en ook nog eens snel is.

– Sonnema Berenburg

Reclamebureau met breed aanbod en leuke & creatieve ideeën. En niet geheel onbelangrijk snelle afhandeling en realisatie mogelijkheden.

– Mensonides

ZWF is een preferred supplier voor ons drukwerk. Klantgericht, betrouwbaar en een snelle service.

– van der Valk, Sneek

ZWF denkt mee, adviseert en voert vakkundig bestickering uit voor Empatec.

– Empatec

Door goed technisch advies en directe communicatie tijdens voorbereiding en uitvoering is het prettig samenwerken met altijd een perfect eindresultaat.

– Van der Ploeg Interiors