HomeFotoserviceWelk kleurprofiel gebruikt ZWF?
Fotoservice

Welk kleurprofiel gebruikt ZWF?

ZWF print met het kleurprofiel dat in het bestand is ingesloten. Het advies is dan ook om altijd het kleurprofiel in de foto in te sluiten.

Indien het kleurprofiel van een foto ontbreekt zal ZWF met het sRGB IEC61966-2.1 profiel printen.

Afbeeldingen aangeleverd in CMYK met ontbrekend kleurprofiel zal ZWF printen met het ISOcoated_v2_eci.icc kleurprofiel.

De meest gebruikte en voorkomende kleurprofielen die ZWF ontvangt zijn sRGB IEC61966-2.1, Adobe RGB (1998) en ProPhoto.

Hieronder vind je meer achtergrondinformatie over de drie meest gebruikte kleurprofielen.

sRGB IEC61966-2.1

Het sRGB IEC61966-2.1 kleurprofiel is ontwikkeld door HP en Microsoft eind jaren ’90. Het kleurprofiel werd snel dé standaard op verschillende apparaten voorzien met beeldschermen. Zoals camera’s, monitoren, scanners en printers.

Dit kleurprofiel heeft de kleinste kleurruimte in vergelijking met de drie populaire kleurprofielen. Toch zien we het sRGB IEC61966-2.1 profiel het meest terugkomen. En dat komt doordat het een handig profiel vele apparaten is.

Wanneer je niet teveel ‘gedoe’ omtrent kleuren en profielen wilt hebben, dan is dit kleurprofiel het meest betrouwbaar.

ZWF print foto’s zonder ingesloten kleurprofiel met het sRGB IEC61966-2.1 kleurprofiel.

Adobe RGB (1998)

Adobe kwam ook eind jaren ’90 met een nieuw kleurprofiel, Adobe (1998). Adobe was op zoek naar een geschikte methode voor de implementatie van full colour management in het programma Photoshop.

Photoshop was destijds al razendpopulair. Het Adobe RGB (1998) kleurprofiel werd daardoor snel opgemerkt door de community. En dat resulteerde in dat het kleurprofiel veel gebruikt werd.

Adobe RGB (1998) heeft een grotere kleurruimte dan sRGB IEC61966-2.1. Met dit profiel kun je werken in zowel 8 als 16 bits modus. Het wordt veelal met als doel tot afdruk gebruikt.

Het kleurprofiel is niet persé bedoeld voor ‘online’. Het wordt niet ondersteund door alle browsers. Wanneer je een foto in het Adobe RGB (1998) profiel online publiceert kunnen de kleuren afwijken. Meestal worden ze grauw.

ZWF print media met Adobe RGB (1998) kleurprofiel. Het is van belang om te controleren of het bestand dat aangeleverd wordt het juiste kleurprofiel heeft ingesloten.

Wanneer er geen kleurprofiel in het bestand is ingesloten wordt de afdruk met sRGB IEC61966-2.1 geprint.

ProPhoto RGB

In de lijn van de drie meest populaire kleurprofielen heeft ProPhoto RGB de grootste kleurruimte.

Dit kleurprofiel is ontwikkeld door Kodak. Ze wilden het gebruiken voor geavanceerde reproducties van media op print. De kleurruimte is dermate groot, dat deze ontstijgen aan dat wat wij überhaupt kunnen zien.

Om in de buurt te komen van de mogelijkheden met dit profiel moet je een RAW foto kunnen maken. Dit digitaal negatief bewerk je met het Prophoto RGB kleurprofiel in 16 bits modus.

Een bewerkte 16-bits foto kun je overigens niet als JPG bestand opslaan. Voor het correct opslaan als 16 bit bestand moet je het .PSD of .TIFF formaat gebruiken. Ook de printer moet het .PSD en .TIFF formaat ondersteunen wil je een Prophoto 16 bits bestand af laten drukken.

Wanneer je met dit kleurprofiel zal werken, merk je al wel snel dat alles vrij precies komt. Daarbij dient het bestand uiteindelijk op een printer uit het topsegment te worden afgedrukt. De printer moet voordeel hebben met het enorme kleurbereik uit het Prophoto kleurprofiel.

ZWF print foto’s en media zonder problemen met het Prophoto kleurprofiel. Het kleurprofiel moet ingesloten zijn in het fotobestand. Indien dat niet het geval is zal ZWF met het sRGB IEC61966-2.1 kleurprofiel printen. Controleer dus altijd het eindbestand.

De printers van ZWF komen uit het topsegment. Fine-art prints worden met ons Epson SureColor setup gerealiseerd. Plaatmaterialen worden voorzien van hoge printkwaliteit met de Durst P10 plaatprinter.

Monitor kalibreren

Kleurmanagement

Geïnteresseerd of meer weten?

Vraag vrijblijvend een offerte aan, of neem direct contact met ons op.

De Marne 126a
8701 MC Bolsward
Contact

Offerte aanvragen

Service en bestelinformatie

Met ZWF kom je verder!

  • Hoogwaardige prints

  • Productie onder eigen dak

  • Fotoprints op maat!

  • Bedrukking op allerlei soorten materialen

Wij zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de snelle manier van werken en dat voor een goede prijs.

– Rein Feenstra Interieurarchtectuur

Waar anderen ophouden gaat ZWF door”  Fijne samenwerking met vakmensen.

– BigID

Voor ons bureau is kwaliteit belangrijk en ZWF levert dat. Het is prettig om met hen samen te werken omdat ze betrokken en betrouwbaar zijn en ons goed adviseren.

– Okkinga Communicatie

In 2018 heeft ZWF ons meegeholpen de museum in te richten. We hebben het als erg plezierig ervaren! ZWF is meedenkend, vriendelijk, vlot en levert vakwerk.

– Fries Landbouw Museum

De reclame bestickering van onze bestelauto’s & materieel ziet er altijd strak en tiptop uit bij ZWF!

– Nota Infra

ZWF heeft een wand op ons kantoor volledig laten bedekken met fotobehang. Een fijne samenwerking met ZWF: alles op tijd geleverd en door vakmannen gerealiseerd. We zijn dik tevreden!

– MHB

Wij hebben een prima samenwerking met ZWF: een bedrijf dat met ons meedenkt, met nieuwe ideeën komt en daarnaast zeer creatief en ook nog eens snel is.

– Sonnema Berenburg

Reclamebureau met breed aanbod en leuke & creatieve ideeën. En niet geheel onbelangrijk snelle afhandeling en realisatie mogelijkheden.

– Mensonides

ZWF is een preferred supplier voor ons drukwerk. Klantgericht, betrouwbaar en een snelle service.

– van der Valk, Sneek

ZWF denkt mee, adviseert en voert vakkundig bestickering uit voor Empatec.

– Empatec

Door goed technisch advies en directe communicatie tijdens voorbereiding en uitvoering is het prettig samenwerken met altijd een perfect eindresultaat.

– Van der Ploeg Interiors