HomeNieuwsZelf foto op hout maken
Foto op Hout

DIY: Maak een Foto op Hout in 8 stappen

 1. Foto op hout maken

  Wil je een eigen foto op hout maken? Zelf je foto op hout maken is een leuke bezigheid en geeft verassende effecten. Om je foto zo goed als mogelijk op het hout te krijgen hebben we een handige stappenplan voor je gemaakt.

  Voordat we gaan beginnen is het handig om de nodige materialen in huis te hebben. Bekijk de lijst met benodigdheden, probeer een stuk hout op maat te krijgen dat uit één stuk bestaat. Bijvoorbeeld berkenplex, triplex of multiplex zijn prima houtsoorten. Home deco varnish of Mod podge is een speciale lijm/vernis waarmee je zowel kunt lijmen, aflakken als afwerken.

  Materialen en benodigdheden

  • Houten plaat (berkenplex, triplex, multiplex)
  • Homedeco Varnish of Mod Podge
  • Fotobewerking software
  • Foto en printer
  • Handdoek en spons
  • Spatel (bot) of Pas
  • Schaar en verfkwast

 1. Stap 1: Spiegelen en printen

  Logischerwijs beginnen we met de foto, had je er al een uitgezocht? Met fotosoftware spiegel je de foto horizontaal, zo komt deze namelijk in de originele positie op het hout.

  Als software kun je eigenlijk van alles gebruiken om de foto te spiegelen. Bijvoorbeeld Picasa, Paint of Photoshop. Maar vaak kan het ook in de gewone foto viewers op je computer als 'Windows Photo Viewer'. Print de foto uit met je printer op standaard print papier (80gram). Laat de print ongeveer 10 minuten drogen.

 2. Stap 2: Op maat maken en insmeren

  Knip de foto uit en houd hierbij de maat van het houten paneel aan. We gaan de foto insmeren, werk je wel op een blad dat vies mag worden?

  Breng een grote hoeveelheid Home Deco Varnish aan op de foto, verdeel het gelijkmatig met een verfkwast. Controleer of de hoeken ook goed zijn aangebracht met Varnish. Smeer ook het hout in met een laag en verdeel dit gelijkmatig.

 3. Stap 3: Plaatsen en Aandrukken

  Nu de Home Deco Varnish op de foto is aangebracht kunnen we de print voorzichtig opplakken. Let op! Het papier is vochtig en scheurt nu makkelijk!

  Denk goed om de randen. Plaats de ingesmeerde kant van de foto op het hout. Er kan nog geschoven worden om de foto goed op zijn plek te krijgen. Druk hierna de foto goed aan.

 4. Stap 4: Ontluchten & Drogen

  Gebruik de botte spatel (een pasje of iets gelijks voldoet ook) om lucht- en bellen te verwijderen. Schuif voorzichtig met de spatel over het papier zoals op de foto hiernaast. Let op! Het papier is nog steeds vochtig en scheurt makkelijk!

  Je kunt met de hand voelen of er nog luchtbellen onder het papier zitten. Plaats na dit proces het hout met aangebrachte foto in een droge ruimte. Laat dit nog op zijn minst een goede nacht drogen, op zijn minst 16 uur.

 5. Stap 5: Nat maken

  Maak een handdoek volledig nat. Wring de handdoek 1x goed uit en leg deze daarna over het papier. Laat de handdoek net zolang liggen tot het papier volledig nat is. Let op! Droge plekken verwijder je moeilijk.

  Als het papier volledig nat is, kun je de handdoek er weer afhalen.

 6. Stap 6. Wrijven & Controleren

  Wrijf nu zacht met de vinger/duim over het natte papier totdat het gaat rollen. Let op! De foto is nog vochtig en scheurt nog steeds makkelijk, dus werk voorzichtig. Rol al het papier van het hout af. Als het papier opgedroogd is kun je zien of er nog resten op zit.

 7. Stap 7: Restvlekken verwijderen

  Maak de foto weer nat (nu met een sponsje of iets dergelijks) om alle restvlekken weg te wrijven. (Begin in het midden en wrijf naar de randen toe).

 8. Stap 8: Beschermlaag

  Breng nog een dun laagje Mod podge aan op de print voor een beschermlaagje. De kleuren komen hierdoor weer helder naar voren.

Resultaat

Foto op hout gemaakt?

Heb je alle stappen goed doorlopen? Dan heb je nu een eigen foto op hout gemaakt. De uitkomst van het resultaat verschilt per poging. Dat komt met name door het vele handmatige werken. Daarnaast is hout een natuurproduct en heeft wellicht nog nawerking. Laat jouw nieuwe houtprint goed drogen, valt het resultaat toch tegen? Dan kun je natuurlijk altijd nog een keer beginnen!