HomeFotoserviceMijn foto is te donker geworden
Fotoservice

Mijn afdruk is te donker geworden

Je hebt een mooie foto gekozen en laten afdrukken op een van onze materialen. Blij dat de print aangekomen is, blijkt de fotodruk te donker geworden. Of misschien zitten er zelfs zwemen in. Resultaat dat je niet van te voren had bedacht. Dergelijke problemen komen af en toe voorbij en de oplossing ligt vaak in de hoek van kleurmanagement.

Onderwerpen

Kleurmanagement | Beeldscherm kalibreren | Photoshop | Printprofiel | Oplossingen | Afdrukaanpassingen | Referenties

Kleurmanagement

Het kleurbeheer is een essentieel onderdeel bij het maken en bewerken van foto’s of ontwerpen. Ieder proces en onderdeel, van beeld naar print, beschikt over zijn eigen kleurruimte. Bij goed kleurmanagement is het complete systeem van camera, monitor en printer op elkaar afgestemd om consistente en voorspelbare kleurweergave te realiseren.

Zonder kleurbeheer kan er veel fout gaan bij de uiteindelijke afdruk. Als een beeldscherm niet goed is afgestemd kan een kleurrijk bewerkte foto er plotseling grauw uitzien wanneer je deze laat afdrukken.

Beeldscherm kalibreren

Foto’s en ontwerpen worden bewerkt en bekeken via een beeldscherm. Het scherm is een belangrijk onderdeel in het proces van bewerken tot afdrukken. Er zijn beeldschermen met een brede kleuromvang en grotere detaillering. Deze schermen zijn over het algemeen prijziger ten opzichte van een standaard beeldscherm. Voor beeldbewerkers is een degelijk beeldscherm aan te raden.

Standaard beeldschermen staan vaak erg helder ingesteld. Dat lijkt misschien mooi, maar het laat niet zien hoe een foto werkelijk is. Wanneer je gaat printen kan het resultaat anders uitvallen dan wat je ervan had verwacht. Het beeldscherm is een belangrijke schakel in het proces. De optie voor een realistische weergave van kleuren ligt in het kalibreren van het beeldscherm.

Wanneer het beeldscherm gekalibreerd is zal de computer een bestand wegschrijven met het beeldschermprofiel. Het bestand staat op een plek waar onder andere Photoshop en Lightroom deze ook kunnen vinden.

Photoshop

Door het beeldschermprofiel weet Photoshop hoe het beeldscherm is afgestemd. Binnen Photoshop is het van belang dat de kleurmanagement instellingen correct staan ingesteld.

Standaard staan deze op die van Amerika met het CMYK profiel. En dat is niet wat we willen.

Als fotograaf of beeldbewerker werk je (meestal) binnen de RGB instellingen. Bekijk eens de instellingen van Photoshop bij ‘Bewerken > Kleurinstellingen’. Hier vind je de opties met betrekking tot de kleurruimtes waarin je kunt werken.

Optie ProPhoto heeft de grootste kleurruimte gevolgd door AdobeRBG en daarachter komt het sRGB kleurprofiel.

Printprofiel

De foto is bewerkt en staat als definitief bestand klaar. Het moment van afdrukken is aangebroken, alleen daar heb je geen controle over. Hoe weet je of ZWF het fotobestand goed zal afdrukken?

Het is goed om te weten dat ZWF foto’s exact zo printen als deze worden aangeleverd. Hierbij is het van belang dat het kleurprofiel in de foto is ingesloten.

Wanneer foto’s niet zijn voorzien met een kleurprofiel, wordt er een beroep gedaan op ons standaard kleurprofiel sRGB IEC61966-2.1 of het CMYK ISOcoated_v2_eci.icc profiel.

Oplossingen

Vind je het ontwerp of de foto toch te donker afgedrukt? Er zijn een aantal oorzaken welke je na kunt lopen.

Ten eerste kun je de geprinte foto direct vergelijken met het beeldscherm. Het gaat hierbij om de vergelijking in licht dat het beeldscherm uitstraalt en licht dat op de print valt.

De enige echt goede vergelijking is om de fotoprint onder een daglichtlamp te houden. Deze geeft veel licht en komt beter overeen met een goed gekalibreerd beeldscherm.

Maar ook hangt de uitwerking van de fotoprint af van de plek waar deze wordt opgehangen. Het licht is nergens gelijk. In dat geval kan het goed zijn om voor het printen te bedenken waar de print uiteindelijk opgehangen wordt. Als je dat weet kun je bekijken hoe het licht op die plek valt.

Afdrukaanpassingen

Wanneer alles is geprobeerd en niets lijkt te helpen is er nog een redmiddel. Dit redmiddel zit onder andere in Lightroom en vind je in het deelvenster ‘Afdrukken’ onder ‘Afdrukaanpassingen’.

Deze optie kan aangevinkt worden waarmee het blok actief wordt. Vervolgens kun je met helderheid en contrast de foto bewerken en ‘oplichten’. Zo kun je de foto aanpassen opdat deze lichter wordt afgedrukt en zo dus beter in de buurt komt van hoe je het beeld bedoeld had.

Dit is een oefening dat ‘op smaak’ gebracht moet worden, dat kan in combinatie met print een tijdrovend en kostbare handeling zijn.

Referenties

ZWF realiseert hoge kwaliteit fotoprints voor professionele fotografen en ontwerpers. Onze klanten zijn tevreden over de kwaliteit en kleuren dat ZWF realiseert. De kleuren worden altijd helder, realistisch en natuurgetrouw geprint.

Toch komt het sporadisch voor dat een klant niet het gewenst resultaat ontvangt. Dat vinden we natuurlijk vervelend. Indien een niet gewenst resultaat bij ZWF als klacht wordt ingediend zullen wij dit onderzoeken.

Het onderzoek houdt in dat ZWF de aangeleverde foto bekijkt. Daarnaast heeft het materiaal en licht een uitwerking op de uitstraling en kleuren. Dit in combinatie met de foto nemen we mee in ons oordeel.

Houd er rekening mee dat we hier altijd de tijd voor nemen. Een overhaaste ‘nieuwe fotoprint’ opsturen biedt vrijwel nooit de oplossing in deze situaties.

Monitor kalibreren

Kleurprofielen

Geïnteresseerd of meer weten?

Vraag vrijblijvend een offerte aan, of neem direct contact met ons op.

De Marne 126a
8701 MC Bolsward
Contact

Offerte aanvragen

Service en bestelinformatie

Met ZWF kom je verder!

  • Hoogwaardige prints

  • Productie onder eigen dak

  • Fotoprints op maat!

  • Bedrukking op allerlei soorten materialen

Wij zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de snelle manier van werken en dat voor een goede prijs.

– Rein Feenstra Interieurarchtectuur

Waar anderen ophouden gaat ZWF door”  Fijne samenwerking met vakmensen.

– BigID

Voor ons bureau is kwaliteit belangrijk en ZWF levert dat. Het is prettig om met hen samen te werken omdat ze betrokken en betrouwbaar zijn en ons goed adviseren.

– Okkinga Communicatie

In 2018 heeft ZWF ons meegeholpen de museum in te richten. We hebben het als erg plezierig ervaren! ZWF is meedenkend, vriendelijk, vlot en levert vakwerk.

– Fries Landbouw Museum

De reclame bestickering van onze bestelauto’s & materieel ziet er altijd strak en tiptop uit bij ZWF!

– Nota Infra

ZWF heeft een wand op ons kantoor volledig laten bedekken met fotobehang. Een fijne samenwerking met ZWF: alles op tijd geleverd en door vakmannen gerealiseerd. We zijn dik tevreden!

– MHB

Wij hebben een prima samenwerking met ZWF: een bedrijf dat met ons meedenkt, met nieuwe ideeën komt en daarnaast zeer creatief en ook nog eens snel is.

– Sonnema Berenburg

Reclamebureau met breed aanbod en leuke & creatieve ideeën. En niet geheel onbelangrijk snelle afhandeling en realisatie mogelijkheden.

– Mensonides

ZWF is een preferred supplier voor ons drukwerk. Klantgericht, betrouwbaar en een snelle service.

– van der Valk, Sneek

ZWF denkt mee, adviseert en voert vakkundig bestickering uit voor Empatec.

– Empatec

Door goed technisch advies en directe communicatie tijdens voorbereiding en uitvoering is het prettig samenwerken met altijd een perfect eindresultaat.

– Van der Ploeg Interiors